Johann Adam Weishaup: "Illuminati"



Johann Adam Weishaup
(1748-1830)
Γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής του "Order of Bavarian Illuminati" [Τάγμα των Φωτισμένων Βαβαρών], μιας μυστικής κοινωνίας που ιδρύθηκε την 1 Μαϊου 1776, στην Βαυαρία.


Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1785 τρία μέλη του "Order of Bavarian Illuminati" (CossandeyGrunberger και Renner) θυμωμένοι από την «τυραννία Weishaupt», κατέθεσαν στο Δικαστήριο της Εξεταστικής λίστα μελών καθώς και σκοπούς και στόχους που συνοψίζονται σε 6 σημεία:

1.
Abolition of the Monarchy 
and all ordered government 
[Κατάργηση της Μοναρχίας 
και όλων των εκλεγμένων (εθνικών) κυβερνήσεων].
2. 
Abolition of private property 
[Κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας].
3. 
Abolition of inheritance 
[Κατάργηση της κληρονομιάς].
4. 
Abolition of patriotism 
[Κατάργηση του πατριωτισμού (φιλοπατρίας)].
5. 
Abolition of the family
through the abolition of marriage
all morality
and the institution of communal education for children 
[Κατάργηση της οικογένειας, 
μέσω της κατάργησης του γάμου, 
της κάθε ηθικής 
και του θεσμού δημόσιας εκπαίδευσης στα παιδιά].
6. 
Abolition of all religion 
[Κατάργηση όλων των θρησκειών].

Οι Ιλλουμινάτοι (Λατ. Illuminatus = φωτισμένος, Illuminati = φωτισμένοι) είναι όνομα που δίδεται σε διάφορες ομάδες (τα μέλη των οποίων ισχυρίζονταν ότι φωτίζονταν άμεσα από το Θεό, χωρίς τα μυστήρια), τόσο ιστορικές όσο και σύγχρονες και τόσο πραγματικές όσο και φανταστικές. Ιστορικά το όνομα αναφέρεται ειδικά στους Bavarian Illuminati.
Παράλληλα με τους Bavarian, ομάδες παρουσιάστηκαν στην Ισπανία και στην Πικαρδία.
Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα οι Ιλλουμινάτοι προσέγγισαν τον Ελευθεροτεκτονισμό.
Το 1907 μετέφεραν την έδρα τους στο Βερολίνο, όπου διατηρήθηκε η μυστική αυτή κοινωνία, μέχρι και την εποχή, που επικράτησε στη Γερμανία ο χιτλερισμός.
Στην σημερινή εποχή ο όρος χρησιμοποιείται για αναφορά σε μια υποτιθέμενη συνωμοτική οργάνωση η οποία δρα σαν μια σκιώδης "δύναμη πίσω από τον θρόνο"  ελέγχοντας κυβερνήσεις και εταιρείες σαν μια σύγχρονη ενσάρκωση ή συνέχεια των Bavarian Illuminati. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύεται οτι είναι οι εγκέφαλοι πίσω από τα γεγονότα που θα οδηγήσουν σην δημιουργία μιας "Νέας Παγκόσμιιας Τάξης" (New World Order).
Με τον όρο ιλλουμινισμός (Illuminism) εννοείται ένα σύστημα πίστεων, σύμφωνα με το οποίο ο πιστός ισχυρίζεται ότι έχει φωτιστεί ή έχει βιώσει φώτιση πνευματικής φύσης.
Δεν πρέπει να συγχέεται με τον διαφωτισμό (Enlightenment), ο οποίος ευαγγελίζεται τον θρίαμβο της λογικής, του πραγματισμού και του επιστημονικού πνεύματος.
Ο όρος στην ιατρική προσλαμβάνει ένα διαφορετικό νόημα και αναφέρεται σε ψυχωτικές καταστάσεις εξύψωσης κατά την οποία έχει κανείς την ψευδαίσθηση επικοινωνίας με υπερφυσικές ή εξυψωμένες οντότητες.